Älä lausu väärää todistusta muslimilähimmäisestäsi

islam-727774_960_720Kanadalainen Mubin Shaikh eli varsin tavallista länsimaalaisen nuoren elämää. Koraanikoulun käymisen ohella hän oli kuin kuka tahansa nuori kanadalainen. Varhaisessa aikuisuudessaan elämän pinnallisuuteen pettynyt Shaikh kohtasi puolivahingossa Pakistanin matkallaan Talibanin jäseniä, joiden kanssa hän vietti aikaa enemmänkin. Talibanin ideologia alkoi kiehtoa Shaikhia. Hän radikalisoitui ja kuvaa olleensa valmis edistämään ideologiaansa vaikka väkivaltaisin toimin.

Vietettyään kaksi vuotta Syyriassa Shaikh kuitenkin oivalsi, miten vinoutunutta hänen islamintulkinnastaan oli tullut. Paikallinen islamoppinut opetti hänelle kärsivällisesti, miten kaukana Talibanin ja muiden äärijärjestöjen väkivaltainen uskontulkinta on islamin ytimestä.

Palattuaan Kanadaan Shaikh aloitti yhteistyön Kanadan tiedustelupalvelun kanssa paljastaakseen äärijärjestöjen toimia. Shaikh on sittemmin ollut mukana monen terroriteon ennaltaehkäisyssä. Eniten julkisuutta lienee saanut vuoden 2006 tapaus, ns. Toronto 18, jossa 14 aikuista ja 4 nuorta pidätettiin heidän suunnitellessaan lukuisia pommi-iskuja ja pääministerin mestauksen Torontossa.

Tutustuin Mubin Shaikhin tarinaan kanadalaisessa Drew Marshall show’ssa, jota kuuntelen lähes viikottain. Marshallin tausta on evankelikaalisessa kristinuskossa, jonka ehdottomaan uskontulkintaan hän on sittemmin ottanut etäisyyttä. Radio-ohjelmassaan Marshall haastattelee lukuisia eri tavalla uskovia: kristittyjä, muslimeja, skientologeja, pakanoita, uskonnottomia, satanisteja yms.

Marshall tympääntyi Pohjois-Amerikan kristityissä siihen, että heitä ei näyttänyt kiinnostavan, mitä eri tavalla uskovat itsestään sanovat, vaan se, mitä kristityt kirjailijat eri tavalla uskovista sanovat. Hänen johtava ajatuksensa onkin: jos haluat tietää, mihin ja miksi joku toinen uskoo, kysy häneltä itseltään. Älä kysy kristityltä, mihin muslimi uskoo, vaan muslimilta itseltään.

Viime aikoina sosiaalisessa mediassa islamia on välillä maalattu katujyrän kokoisella pensselillä. Muslimeista on tehty milloin terroristeja, milloin joukkoraiskaajia. Useampi on keksinyt kaivaa esiin Koraanista yksittäisiä lauseita ja osoittaa, miten ”islamin kova ydin on täynnä väkivaltaa”. Ilman sen kummempaa Koraanin historian, sisällön ja tulkinnan avaamista.

Yksi ankea piirre somessa käytävässä keskustelussa on, että se perustuu usein yksittäisten uutisjuttujen tai blogikirjoitusten jakoihin. Koko ”valtamedia/vaihtoehtomedia” -keskustelu on tässä yhteydessä täysin turhaa, sillä ihmisten uskomusten ja todellisuuskäsityksen ei ylipäänsä pitäisi perustua siihen, mitä median edustajat päättävät todellisuudesta poimia tai olla poimimatta.

Islam on lähes puolitoista tuhatta vuotta vanha uskonto, jolla on noin 1,7 miljardia kannattajaa ympäri maailmaa, kaikissa maanosissa. Kuvitteleeko joku tosissaan, että yksi, kaksi, kolme – tai edes kolmekymmentä – MV-lehden, Uuden suomen tai Iltalehden uutisjuttua riittäisi yleistämään koko uskontoon?

books-676420_960_720Islamista puhutaan välillä myös aivan kuin kyseessä olisi jotenkin uusi uskonto suomalaisessa yhteiskunnassa. Ei ole. Tiesitkö, että Suomen talvi- ja jatkosodassa kymmenet muslimit taistelivat itsenäisyytemme puolesta? Kymmenen muslimia kaatui puolustaessaan maamme vapautta. Siihen vapauteen kuuluu erottamattomana osana vapaus uskoa tai olla uskomatta.

Tehdään siis palvelus meille kaikille: ei yleistetä. Puhutaan toisistamme vähemmän, kuunnellaan toisiamme enemmän.

Ei muodosteta käsitystämme uskonnosta, ihmisryhmästä, kansalaisuudesta tai mistään muustakaan uutisjuttujen perusteella. Luetaan vähemmän mediaa, enemmän kirjallisuutta. Vähemmän blogeja (ymmärrän ironian), enemmän tutkimusta. Jos haluamme tietää, mihin joku uskoo, kysytään häneltä itseltään. Tutustutaan siihen, miten eri uskontojen oppineet opettavat omasta uskonnostaan, mutta muistetaan, että oppineiden käsitykset ovat usein erilaisia kuin rivijäsenten.

Jokainen kantaa viimekädessä vastuun omista sanoistaan. Kyse ei ole ”poliittisesta korrektiudesta”, vaan siitä, mitä äidit opettavat lapsilleen: olethan ihmisille kiltti ja kohtelias etkä mustamaalaa ketään.

Älä lausu väärää todistusta lähimmäisestäsi.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s